• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Tüm Kategoriler

DEPRESYONUN DİNAMİKLERİ ÜZERİNE BİR GÖZDEN GEÇİRME

DEPRESYONUN DİNAMİKLERİ ÜZERİNE BİR GÖZDEN GEÇİRME Bu yazıda Freud, Abraham, Fenichel, Bibring, Cohen ve Odağ'ın depresyonun dinamikleri ile ilgili katkıları değerlendirilmiştir.

Devamı...

NARSİSİSTİK OLGU ÖRNEKLERİ

NARSİSİSTİK OLGU ÖRNEKLERİ Bu konudaki en geniş kapsamlı olgu örnekleri Volkan’a aittir. Kitaplarının Türkçe çevirilerinin olması psikanalizi öğrenmek isteyenleri için büyük şanstır.

Devamı...

NARSİSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNDA KENDİLİK VE NESNE İLİŞKİLERİ

NARSİSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNDA KENDİLİK VE NESNE İLİŞKİLERİ Narsisistik kişilik bozukluğunda kişinin kendiliği, benliği, dürtüleri, istekleri her şeyden ve herkesten önemlidir ve biriciktir.

Devamı...

BENLİK İDEALİ

BENLİK İDEALİ Benlik ideali; kişinin olmak istediği ve olması gerektiğine inandığı temsilleri, standartlarını ve değerlerini tanımlar.

Devamı...

YÜCELTME VE ÜLKÜLEŞTİRME

YÜCELTME VE ÜLKÜLEŞTİRME Yüceltme ve ülküleştirme nesne ile kurulan iki ilişki biçimidir. Sağlıklı narsisizmde yüceltme, narsisistik kişilik bozukluğunda ülküleştirme ile ilgili süreçler baskındır.

Devamı...

NARSİSİSTİK VE ANAKLİTİK NESNE SEÇİMLERİ

NARSİSİSTİK VE ANAKLİTİK NESNE SEÇİMLERİ Freud nesne seçimi ile ilgilenmiş ve narsisistik ile anaklitik olarak iki çeşit temel nesne ilişkisi tanımlamıştır. Bunlar için seçim demek zordur çünkü benliğin iradesinin zayıf olduğu ve kendiliğin bütünleşmemiş olduğu durumlardır.

Devamı...

İKİNCİL NARSİSİZM

İKİNCİL NARSİSİZM İkincil narsisizmde libidinal yatırım nesneye yapılmış sonra kendiliğe geri çekilmiştir.

Devamı...

OBSESİF KOMPULSİF KONUM

Obsesif kompulsif konum olarak detaylarını tanımladığım durum, paranoid-şizoid ve depresif konum gibi kendine özgü kendilik ve nesne ilişkisi biçimleri olan ve benliğin daha ileri düzeydeki bir örgütlenme biçimidir.

Devamı...

SİMYACI’DA KONUMLAR ARASI İLİŞKİLER

Konum, psikolojik gelişimin bir aşamasıdır. Bir konumdan diğerine geçiş bir gelişim göstergesidir. Psikopatolojilerde konumun özellikleri kişilikte baskınlaşır, bir saplanma olur, yıkıcılık artar. Sağlıklı erişkinler konumlar arasında geçişler yapabilirle

Devamı...

YANSITMALI ÖZDEŞİM - sunum

Klein, yansıtmalı özdeşimi paranoid-şizoid konumla birlikte tanımlamıştır. Bu konumun ana savunma mekanizmasıdır ve diğer ilkel savunmalar gibi hem intrapsişik hem de kişilerarası ögeler içerir.

Devamı...

BİRİNCİL NARSİSİZM VE TÜMGÜÇLÜLÜK

BİRİNCİL NARSİSİZM VE TÜMGÜÇLÜLÜK Freud, narsisizm kavramını değerlendirirken kendilik ve benliği birbirinden açıkça ayırmamıştır. Freud’un narsisizm ve kendilik kavramları ile ilgili tespitlerinde selbst/self/kendi kelimesini kullanışına bakılırsa bu konularla ilgili düşünceleri daha iyi

Devamı...