• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

BÜYÜKLENMECİ KENDİLİK

BÜYÜKLENMECİ KENDİLİK

Kohuta29 göre, çocuklukta eş duyumlu gelişim koşulları altında, arkaik (ilkel/ilksel) büyüklenmeci kendilik yavaş yavaş evcilleşir ve yetişkin kişiliğiyle bütünleşir. Narsisistik kişilik bozukluğunda arkaik büyüklenmeci kendilik tasarımlarına ve/veya aşırı yatırım yapılmış arkaik nesnelere saplanma mevcuttur. Kohutun aksine Kernberg32, büyüklenmeci kendilik” terimini çocukluğun normal narsisizminden farklı, patolojik olan psişik yapı için kullanır. Ego ideali ve üstbenlik olarak özümsenmesi gereken ülküleştirilmiş nesne imgeleri kendilik tasarımıyla kaynaşmış halde kalırlar. Üstbenlik gelişemez, benlik ve üstbenlik ayrışamaz, gerçek kendilik parçaları dağınık kalır. Gerçek kendilik, ülküleştirilmiş kendilik ve ülküleştirilmiş nesne, büyüklenmeci kendilik içinde kaynaşmış halde bulunur. Büyüklenmeci kendilik varsa nesnelere yatırım yapılamaz, nesneler değersiz, cansız nesneler olarak kalır. Benlik sınırlarının oluştuğu bir aşamaya gelindiği için psikotik parçalar ayrı tutulabilir. Büyüklenmeci kendilik bağımlılığın inkarında rol oynar ve kişiyi hasetten ve narsisistik öfkeden korurken narsisistik kırılganlık kalıcılaşır.

Robbins33 sunduğu bir olguda büyüklenmeci narsisistik yanılsamadaki kendilik tasarımının; çocuksu edilgenlik ve uyumluluk gösteren kendilik ile özel alanlarda başarı gösteren kendilik olarak ikiye bölündüğünü göstermiştir. Robbins burada normalde koşulsuz olan sembiyotik ilişkinin koşullu sembiyotik ilişki olarak görüldüğünün altını çizer.

29 Kohut H. The Analysis of the Self. New York: Int. Univ. Press; 1971.

32 Kernberg OF. Borderline conditions and pathological narcissism. Oxford: Jason Aronson, Rowrnan & Littlefield Publishing Group; 1975.

33 Robbins M. Narcissistic Personality as a Symbiotic Character Disorder. Int. J. Psychoanal., 1982; (63):457-473.