• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Psikanalize Giriş (diğer yazılar...)

BİLİNÇDIŞI

BİLİNÇDIŞI Freud, belirtilerin bilinçdışındaki izlerini gözlemledi. Daha sonra düşlerin yorumu ile bilinçdışının gücünün ve etkisinin tüm insanlar için geçerli olduğunu ortaya çıkardı.

Devamı...

BİLİNÇDIŞI FANTEZİ

BİLİNÇDIŞI FANTEZİ Çocuk, ödipal dönem bitip bastırma egemen olunca düşlemleri bilinçdışında kalmış olur.

Devamı...

BİLİNÇDIŞININ ÖZELLİKLERİ

BİLİNÇDIŞININ ÖZELLİKLERİ Bilinçdışının ana özellikleri şöyle sıralayabiliriz.

Devamı...

KAYGI

KAYGI Psikanalizin gelişimi travma, kaygı ve çatışma konularının çevresinde olmuştur.

Devamı...

SONRADAN ETKİ -NACHTRAGLICHKEIT- DEFERRED ACTION - APRES COUP

SONRADAN ETKİ -NACHTRAGLICHKEIT- DEFERRED ACTION - APRES COUP Belirli bir olay ile ona daha sonra atfedilen anlam arasındaki karşılıklı ve karmaşık bir ilişkiyi tanımlar. Daha sonra atfedilen anlam yeni bir psişik etkinlik kazanmıştır.

Devamı...

DERİNLEMESİNE ÇALIŞMA

DERİNLEMESİNE ÇALIŞMA Hastaya, farklı zamanlarda veya farklı bağlantılarda, tekrar tekrar aynı şeyi gösterme süreci, Freud'u takiben "derinlemesine çalışma" olarak adlandırılmıştır.

Devamı...

YORUMLAMA

YORUMLAMA "Yorum" terimi bir yandan analistin neredeyse tüm sözel girişimlerini (ve hatta duruma göre sözel olmayanları da) kapsayacak anlamda, diğer yandan da özel bir tür girişim anlamında kullanılmaktadır.

Devamı...

İŞLEMSEL DÜŞÜNCE (OPERATIONAL THINKING)

İŞLEMSEL DÜŞÜNCE (OPERATIONAL THINKING) İşlemsel düşünce; sadece güncel olan, düşlemsel dünya ile bağını kesmiş, sembolleştirmeden uzak düşünme biçimidir.

Devamı...

BİRİNCİL, İKİNCİL VE ÜÇÜNCÜL SÜREÇ

BİRİNCİL, İKİNCİL VE ÜÇÜNCÜL SÜREÇ Freud önce birincil ve ikincil süreç düşünce biçimlerini tanımlamıştı. Arieti, birincil ve ikincil süreç düşünce biçimlerine sanat ve yaratıcılıkta etkin olan üçüncül süreci eklemiştir.

Devamı...

BÜYÜSEL DÜŞÜNCE

BÜYÜSEL DÜŞÜNCE Büyüsel düşüncede kişi; düşüncelerinin, eylemlerinin, sözlerinin, kullandığı simgelerin, bir canlının ya da cansız bir maddenin güçleri olduğuna inanmaktır.

Devamı...

NESNE (OBJECT) İLİŞKİLERİ KURAMI

NESNE (OBJECT) İLİŞKİLERİ KURAMI Nesne ilişkileri; yaşamın erken dönemindeki ikili ilişkilerin içselleştirilmesini, yapılanmasını ve klinikte yeniden etkinleşmesini ruhsallığın merkezine oturtur. Bu süreçleri açıklamaya çalışır.

Devamı...

GERİLEME (Regresyon)

GERİLEME (Regresyon) Psikanalitik tedavide, analitik durumun işlevlerinden birisi de gerileme olgusuna analitik ortam içinde izin verilmesi veya gerilemenin kolaylaştırılmasıdır.

Devamı...