- Anasayfa
- Tüm Makaleler
- Psikanalitik Kuram
Psikanalitik Kuram
ÖZDEŞ OLUŞ ENERJİSİ, AKIŞKAN ÖZDEŞLEŞİM ve ÖZDEŞLİĞİN ÇEKİM GÜCÜ
Bu yazıda narsisistik libido kavramının tarihsel seyri incelenmiş. Ve bu kavram yerine "özdeşliğin çekim gücü" kavramı önerilmiştir. Temel narsisitik özdeşleşme biçmi olarak "akışkan özdeşim" kavramı ortaya konmuştur.
WİNNİCOTT’IN KURAMINA BİRKAÇ KATKI
"Kendiliğin temel bir özelliği: akışkanlık", "İnkorporasyon benzeri bir içe alma biçimi: Bebeğin içine düşen meme", "Okyanussal his yanılsaması", "Yeter diyebilen baba ve erillik"
NARSİSİSTİK OLGU ÖRNEKLERİ
Bu konudaki en geniş kapsamlı olgu örnekleri Volkan’a aittir. Kitaplarının Türkçe çevirilerinin olması psikanalizi öğrenmek isteyenleri için büyük şanstır.
NARSİSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNDA KENDİLİK VE NESNE İLİŞKİLERİ
Narsisistik kişilik bozukluğunda kişinin kendiliği, benliği, dürtüleri, istekleri her şeyden ve herkesten önemlidir ve biriciktir.
BENLİK İDEALİ
Benlik ideali; kişinin olmak istediği ve olması gerektiğine inandığı temsilleri, standartlarını ve değerlerini tanımlar.
YÜCELTME VE ÜLKÜLEŞTİRME
Yüceltme ve ülküleştirme nesne ile kurulan iki ilişki biçimidir. Sağlıklı narsisizmde yüceltme, narsisistik kişilik bozukluğunda ülküleştirme ile ilgili süreçler baskındır.
NARSİSİSTİK VE ANAKLİTİK NESNE SEÇİMLERİ
Freud nesne seçimi ile ilgilenmiş ve narsisistik ile anaklitik olarak iki çeşit temel nesne ilişkisi tanımlamıştır. Bunlar için seçim demek zordur çünkü benliğin iradesinin zayıf olduğu ve kendiliğin bütünleşmemiş olduğu durumlardır.
İKİNCİL NARSİSİZM
İkincil narsisizmde libidinal yatırım nesneye yapılmış sonra kendiliğe geri çekilmiştir.
BİRİNCİL NARSİSİZM VE TÜMGÜÇLÜLÜK
Freud, narsisizm kavramını değerlendirirken kendilik ve benliği birbirinden açıkça ayırmamıştır. Freud’un narsisizm ve kendilik kavramları ile ilgili tespitlerinde selbst/self/kendi kelimesini kullanışına bakılırsa bu konularla ilgili düşünceleri daha iyi
AŞK VE NARSİSİZM: FREUD VE MEVLANA’NIN KESİŞTİĞİ NOKTALAR
Freud’un Türklerle ilgili yazdıkları, yaşadıkları, alıntıları ilgi çekicidir. Bunlar arasında Freud’un Mevlana’dan yaptığı alıntı en etkileyici olanıdır.
DÜŞTE KENDİLİK VE NESNE
Kendilik temsili ile ilgili sorunlar, parçalanmış bedenler ve bedensel yapı değişiklikleri ile ya da kişinin kendisini temsil eden ev gibi yapıların yıkık dökük olması ile simgelenebilir.