- Anasayfa
- Tüm Makaleler
- Psikanalitik Kuram
- Kendilik ve Nesne İlişkileri (diğer yazılar...)
Kendilik ve Nesne İlişkileri (diğer yazılar...)
"NESNE" CANLI MI, CANSIZ MI?
Canlı-cansız nesne ayrımı ile canlı-cansız etkileşimin dinamikleri, ruhsal gelişimde farklı yönleri ile etki gösteren ve süregiden süreçlerdir.
NESNENİN HALLERİ
Nesne; iyi ya da kötü, parça ya da bütün, içsel ya da dışsal, fiziksel ya da zihinsel olabilir.
"NESNE"NİN VE NESNE İLİŞKİLERİ EKOLLERİNİN TANIMI
"Nesne" psikanalitik kuramda ve kişinin ruhsallığında önemli bir yere sahiptir. Hem kuramda hem kişinin iç dünyasında tanımlanabilmesi ruhsal bir çalışma ve gelişmişlik gerektirir.
GEÇİŞ NESNESİ (TRANSITIONAL OBJECT)
Geçiş nesnesi çocuk için çok önemlidir. Onun üzerinde her türlü hak iddia eder ve ona herşeyi yapar, sever, kızar, çekiştirir, saklar, atar... Yanından ayırmaz, yıkanmasını istemez.
“BEN OLMA” HALİ HAM İKEN
Winnicott’un BEN OLMA'NIN ham olduğu anla ilgili düşünceleri ‘Sum, I AM’ (1968) makalesinde özetlenmiştir. Bu yazıda özellikle benliğe yapılan eklemelerin, çıkarmaların ve bölmelerin BEN OLMA halinin gelişimini nasıl etkilediğine odaklanmıştır.
WİNNİCOTT'IN KURAMINDA OYUN
Yaşam oyunla başlar. Bebekleriyle oynayabileceğini, onu büyütebileceklerini hayal edebilen kadınla erkek birbirleriyle oynarken bir bebek dünyaya getirirler. Bu hem bir oyundur hem de gerçeğin ta kendisi.
WINNICOTT'IN GELİŞİM KURAMINA BİR BAKIŞ
Bu konuşmada, psikanalitik açıdan ruhsal gelişim ve ilişki içinde büyümek konularına odaklanılmaktadır.
İÇSELLEŞTİRİLMİŞ NESNE İLİŞKİLERİ KURAMI
Benliğin asıl işlevlerinden biri, nesneler arasında ilişki kurmak (onları aramak ve onlardan kaçınmak için [Balint, 1955]) olsa da, nesne ilişkileri benliğin ve üstbenliğin gelişimi için gereklidir.
OTİSTİK-BİTİŞİK KONUM
"Otistik-bitişik konumdayken, çiğ duyusal veriler, duyusal izlenimler arasında sembol-öncesi bağlantılar kurma yoluyla sıralanırlar. Bu duyusal izlenimler, sınırlanmış yüzeyler oluştururlar. Böylelikle, yüzeyler üzerinden ilk kendilik deneyimleri oluşmaya
MAHLER'İN AYRILMA BİREYLEŞME KURAMI - IŞIL VAHİP
Margaret S. Mahler, ayrılma-bireyleşme kuramı ile normal çocuk gelişimi alanına önemli katkılarda bulunmuş ve psikopatolojiyi kavramada yararlı bir model sunmuştur. Bu yazıda M. S. Mahler'in kuramı gözden geçirilmektedir.
RUHSAL GELİŞİMDE BABANIN ROLÜ
Baba, kuralları ve sansürü ile, dürtüler ortaya çıktığında boşalıma gittikleri nesnenin değiştirilmesine neden olur. Baba, anne gibi, cinselliğin ve saldırganlığın kapsayıcısı olurken, anneye yöneltilemeyen dürtülerin yer değiştirdiği ilk nesnelerden biri
KADIN CİNSELLİĞİNİN GELİŞİMİ - PSİKANALİTİK KURAMLAR IŞIĞINDA
Kadının cinselliği üzerinde düşünürken kız çocuğunun büyümesi ve gelişimi anlaşılırsa, cinsellik de anlaşılır. Başlangıç ve gelişim anlaşılırsa, bugün ve gelecek de anlaşılır. Arka plan aydınlatılırsa nedenler, niçinler anlaşılır.