- Anasayfa
- Tüm Makaleler
Tüm Kategoriler
KANSER HASTALARINA NASIL DESTEK OLABİLİRSİNİZ?
Günümüzde kanser gittikçe daha sık görülmekte. Tedavi süreci genelde uzun ve zorlu olduğundan hastalar ve yakınlarıhem psikolojik hem fiziksel açıdan yardıma gereksinim duyabiliyor.
TRAVMANIN RUHSAL YANSIMALARI
Hem o anda böyle bir tepki verilmesi hem de sonraki yaşantıda bu yaklaşımın sürmesi görülebilir. Ağır travmaları, iç dünyamızda ayrı tutmak, kabullenmek, ele almak istemeyiz.
SİNEMA: BİR OYUN VE KÜLTÜR ALANI
Sinemanın yaşamımızdaki yerini anlamada Winnicott'ın "oyun alanı" kavramı konuya ışık tutacak niteliktedir.
Sinema, sunduğu semboller ve özdeşim nesneleri ile izleyeni etkileyen, içine alan, yeni düşünceler ve çağrışımlar yaratan bir sanattır.
GÖÇ EDEN İNSAN
Kelime olarak göç; ekonomik, toplumsal, ve veya siyasal nedenlerle bireylerin ya da toplulukların bir ülkeden başka bir ülkeye, bir bölgeden başka bir bölgeye veya bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitmeleri olarak tanımlanabilir.
HİTCHCOCK (2012) DİKİZLEME, SANSÜR VE BEYAZ PERDE
Filmin başında Hitchcock'un işindeki iktidarı sorgulanır. Bu hem onu pasifleştirir hem de iktidarını kanıtlamaya iter. Oyuncularını sıkıştırmasına, dikizlemesine rağmen eşi ile yakınlaşmaları pek azdır.
ÇOCUKLARIN CİNSEL KONULARDA BİLGİLENDİRİLMESİ
Kadın ve erkeklerin sağlıklı bir cinsellik ve üreme süreci geçirmeleri için, cinsel olarak etkin olmadan ÖNCE bilgilendirilmeleri önemli bir konudur.
KANSER VE RUH SAĞLIĞI
Yapılan çalışmalarda kanser tanısı almanın kişide ölüm kaygısı yarattığı gözlenmiştir. Bunun yanı sıra; bağımlı olma, beden görünümünde oluşabilecek değişikliklerle ilişkili kaygılar, ağrı çekme, yeti yitimi kaygıları ve ekonomik kaygılar oluşmasına neden
KANSER VE PSİKOLOJİK STRES
Kanser teşhisiyle karsılaştığında birçok insan şok ve inanmama ile karşılık verir ve bunları anksiyete, depresyon takip eder. Çoğu durumda birkaç hafta içinde hastalar hastalıkları ile yüzleşmeyi öğrenirler. Yine de kanser hastalarının ciddi bir kısmı pro
RUHSAL TRAVMANIN BELİRTİLERİ
Hemen herkeste ciddi bir sıkıntıya yol açabilecek stresli bir olaya maruz kalma ile birlikte ortaya çıkar.
RUHSAL TRAVMA NASIL PSİKİYATRİK HASTALIĞA DÖNÜŞÜR?
Travmatik olayın şiddeti arttıkça ve olaya maruz kalma süresi uzadıkça hastalanma riski artar. Etken, günlük ve yaygın olan sıradan stres kaynaklarından farklıdır. Basit kayıplar, kronik hastalıklar, evlilik çatışmaları ve boşanmalar günlük etkenlerdir.