- Anasayfa
- Tüm Makaleler
Tüm Kategoriler
LARS VE GERÇEK SEVGİLİ (2007): İLİŞKİ KURMA KORKUSU
“Lars ve Gerçek Sevgili” Lars'ın pencereden dışarıyı izlemesi ile başlar. Lars dışarı bakarken boynundaki şal dikkat çeker. Şal, pek erkeklerin kullandığı türden değildir ama Lars için özel bir eşya olduğu bellidir.
Devamı...PANİK BOZUKLUK NASIL BAŞLAR?
İlk atak beklenmedik bir anda başlar; Ataklar tekrarlar; “Beklenti Kaygısı” gelişir; Davranışlar ve yaşam değişir...
Devamı...AİLE İÇİ ŞİDDETE MARUZ KALAN ÇOCUKLAR
Küçük çocuklar normal olarak, karanlık korkusu gibi “sıradan” anksiyetelerini bile, eğer “iyi davranırlarsa” gelecekte ödüllendirilecekleri şeklinde iyimser telafi edici doyum düşlemleriyle yatıştırırlar.
Devamı...KANSERİN PSİKOLOJİYE VE İLİŞKİLERE YANSIMASI
Psiko-onkoloji onkolojinin son 30 yılda kanserin ve tedavisinin psikososyal etkisinin ve hastalıkla mücadele eden bireye multidisipliner bir tedavi uygulanması ihtiyacının tanınmasıyla hızla gelişen bir alt uzmanlık alanıdır.
Devamı...AŞK (AMOUR, 2012): BİR, İKİ VE ÜÇ KİŞİLİK İLİŞKİLER
Filmdeki son şokun ardından aklınızda ne kadarı kaldı bilemiyorum. Ama sondan, yüzeyden başlayacağım. Son sahnede üçüncü olmayı başaramamış bir çocuk görürüz
Devamı...BİREYSEL RUH SAĞLIĞI AÇISINDAN GÖÇ
Göç süreci içersinde gidilen yerde yerleşik nüfusa göre düşük sosyokültürel düzeyden başlamak; kişilerarası primer bağların göç nedeniyle bozulmuş olması ve gidilen çevreye uyum sağlama sürecindeki stresi indükleyen olayların gelişimine dikkat edilmesi
Devamı...İNTİHAR TEHLİKESİNİN İŞARETLERİ
Günümüzde tanı kriterlerinin ve sınıflama sistemlerinin gelişmesi ile intiharın epidemiyolojisi ve etyolojisi daha iyi anlaşılmaya başlamıştır. Ama zaman içinde yenilenen tanı kriterleri ve sınıflamalar konunun uzun dönemdeki takiplerini ve verilerin yoru
Devamı...KANSER HASTALARINA NASIL DESTEK OLABİLİRSİNİZ?
Günümüzde kanser gittikçe daha sık görülmekte. Tedavi süreci genelde uzun ve zorlu olduğundan hastalar ve yakınlarıhem psikolojik hem fiziksel açıdan yardıma gereksinim duyabiliyor.
Devamı...TRAVMANIN RUHSAL YANSIMALARI
Hem o anda böyle bir tepki verilmesi hem de sonraki yaşantıda bu yaklaşımın sürmesi görülebilir. Ağır travmaları, iç dünyamızda ayrı tutmak, kabullenmek, ele almak istemeyiz.
Devamı...SİNEMA: BİR OYUN VE KÜLTÜR ALANI
Sinemanın yaşamımızdaki yerini anlamada Winnicott'ın "oyun alanı" kavramı konuya ışık tutacak niteliktedir. Sinema, sunduğu semboller ve özdeşim nesneleri ile izleyeni etkileyen, içine alan, yeni düşünceler ve çağrışımlar yaratan bir sanattır.
Devamı...