• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Tüm Kategoriler

GÖÇ VE EVLİLİK

GÖÇ VE EVLİLİK Genel olarak, iyi giden evlilik göçten kaynaklanan acıyı azaltırken kötü giden evlilik ise bu acıyı artırır.

Devamı...

KANSERE UYUM EVRELERİ

KANSERE UYUM EVRELERİ Yapılan çalışmalarda kanser tanısı almanın kişide ölüm kaygısı yarattığı gözlenmiştir. Bunun yanı sıra; bağımlı olma, beden görünümünde oluşabilecek değişikliklerle ilişkili kaygılar, ağrı çekme, yeti yitimi kaygıları ve ekonomik kaygılar oluşmasına neden

Devamı...

WINNICOTT'IN GELİŞİM KURAMINA BİR BAKIŞ

WINNICOTT'IN GELİŞİM KURAMINA BİR BAKIŞ Bu konuşmada, psikanalitik açıdan ruhsal gelişim ve ilişki içinde büyümek konularına odaklanılmaktadır.

Devamı...

7. BURSA PSİKOTERAPİ GÜNLERİ

7. BURSA PSİKOTERAPİ GÜNLERİ “BAŞKALDIRI VE BOYUN EĞME” 30 Haziran-1 Temmuz 2018

Devamı...

İÇSELLEŞTİRİLMİŞ NESNE İLİŞKİLERİ KURAMI

İÇSELLEŞTİRİLMİŞ NESNE İLİŞKİLERİ KURAMI Benliğin asıl işlevlerinden biri, nesneler arasında ilişki kurmak (onları aramak ve onlardan kaçınmak için [Balint, 1955]) olsa da, nesne ilişkileri benliğin ve üstbenliğin gelişimi için gereklidir.

Devamı...

9. BURSA PSİKANALİZ GÜNLERİ

9. BURSA PSİKANALİZ GÜNLERİ "YARATICILIK VE YIKICILIK" 25-26 Kasım 2017

Devamı...

MUTSUZLUĞUN BAZI KAYNAKLARI VE ÇARELERİ

MUTSUZLUĞUN BAZI KAYNAKLARI VE ÇARELERİ İnsan psikolojisinde ve iç dünyasın duyguların önemli bir yeri vardır. Duygular, ilk ve en ilkel kendimizi ifade etme biçimidir. Doğarken ağlarız ve ilişkilerimizde ve dünyamızdaki ikinci duygu da memnunluk ve gülümsemedir.

Devamı...

EBEVEYNLERİN VE ÇOCUKLARIN DİLLERİNDEKİ KARIŞIKLIKLAR; KARAGÖZ VE HACIVAT

EBEVEYNLERİN VE ÇOCUKLARIN DİLLERİNDEKİ KARIŞIKLIKLAR; KARAGÖZ VE HACIVAT Freud’un yazdıklarında gülmecenin ve şakaların işlevleri üzerine ciddi bir birikim vardır. Ferenczi ise “Çocukların ve erişkinlerin dillerindeki karışıklıklar” makalesinde anlaşılamama ve eşduyum yapılamama halinde yaşanan kazaları yorumlamıştır.

Devamı...

OTİSTİK-BİTİŞİK KONUM

OTİSTİK-BİTİŞİK KONUM "Otistik-bitişik konumdayken, çiğ duyusal veriler, duyusal izlenimler arasında sembol-öncesi bağlantılar kurma yoluyla sıralanırlar. Bu duyusal izlenimler, sınırlanmış yüzeyler oluştururlar. Böylelikle, yüzeyler üzerinden ilk kendilik deneyimleri oluşmaya

Devamı...

SOSYAL YAŞAMIN GELİŞİMİ

SOSYAL YAŞAMIN GELİŞİMİ İnsan aile gibi bir topluluğun içine doğar. Kadın ve erkekten oluşan iki kişilik bir topluluğa üçüncü olarak çocuğun eklenmesi ile ilişkilerin dinamikleri değişir. Bir ilişkinin içine doğan çocuk, gelecekteki yaşamında da ilişkilerin içinde olmak ister ve

Devamı...

MAHLER'İN AYRILMA BİREYLEŞME KURAMI - IŞIL VAHİP

MAHLER'İN AYRILMA BİREYLEŞME KURAMI - IŞIL VAHİP Margaret S. Mahler, ayrılma-bireyleşme kuramı ile normal çocuk gelişimi alanına önemli katkılarda bulunmuş ve psikopatolojiyi kavramada yararlı bir model sunmuştur. Bu yazıda M. S. Mahler'in kuramı gözden geçirilmektedir.

Devamı...

AGGRESSION IN SEPARATION: TRAGEDY OF ORESTEIA

AGGRESSION IN SEPARATION: TRAGEDY OF ORESTEIA Separation is an experience that has aggression, sadness, and suffering in it. Anger and aggression which felt during separation, sometimes have a message of “Don't go again!”, sometimes “I can't bear this!”.

Devamı...