- Anasayfa
- Tüm Makaleler
- Psikanalitik Kuram
Psikanalitik Kuram
TOTEM, YAS VE GÖBEKLİTEPE
Totem ve Tabu, vahşilerin yaşamları ve çocukluk nevrozu ile olan bağlantıları hakkındaydı. Ayrıca Freud’un yasla ilgili düşüncelerini de içeriyordu. Göbekli Tepe'deki son arkeolojik bulgular bize Taş Devri'ndeki insanların kutsal alanlarını 11.000 yıl önc
KLEİN’DA NESNE KAVRAMI
Klein, iç dünyanın tümünün, hayatın ilk günlerinden beri gelişen birden çok içselleştirmeden veya içsel nesnelerden inşa edildiğini öne sürdü.
GERİLEME (Regresyon)
Psikanalitik tedavide, analitik durumun işlevlerinden birisi de gerileme olgusuna analitik ortam içinde izin verilmesi veya gerilemenin kolaylaştırılmasıdır.
FREUD’TA NESNE KAVRAMI
Freud nesneyi, "dürtünün ilişkili olduğu ya da aracılığıyla amacına ulaşabildiği şey" olarak kavramsallaştırmıştır.
DÜRTÜLER
İçgüdülerin kişiye özgü davranışlara dönüşen türevlerine dürtü denir. Dürtüler, benliğin devreye girmesiyle farklılaşır ve kişisel geçmişin izlerini taşırlar.
NESNE TASARIMININ ÖZELLİKLERİ
Nesneyi bir nesnenin zihinsel tasarımı anlamında kullanan analistlerin nesne ile ilgili olarak hemfikir olduğu durumlar özetlenmiştir.
"NESNE" CANLI MI, CANSIZ MI?
Canlı-cansız nesne ayrımı ile canlı-cansız etkileşimin dinamikleri, ruhsal gelişimde farklı yönleri ile etki gösteren ve süregiden süreçlerdir.
NESNENİN HALLERİ
Nesne; iyi ya da kötü, parça ya da bütün, içsel ya da dışsal, fiziksel ya da zihinsel olabilir.
"NESNE"NİN VE NESNE İLİŞKİLERİ EKOLLERİNİN TANIMI
"Nesne" psikanalitik kuramda ve kişinin ruhsallığında önemli bir yere sahiptir. Hem kuramda hem kişinin iç dünyasında tanımlanabilmesi ruhsal bir çalışma ve gelişmişlik gerektirir.
GEÇİŞ NESNESİ (TRANSITIONAL OBJECT)
Geçiş nesnesi çocuk için çok önemlidir. Onun üzerinde her türlü hak iddia eder ve ona herşeyi yapar, sever, kızar, çekiştirir, saklar, atar... Yanından ayırmaz, yıkanmasını istemez.
“BEN OLMA” HALİ HAM İKEN
Winnicott’un BEN OLMA'NIN ham olduğu anla ilgili düşünceleri ‘Sum, I AM’ (1968) makalesinde özetlenmiştir. Bu yazıda özellikle benliğe yapılan eklemelerin, çıkarmaların ve bölmelerin BEN OLMA halinin gelişimini nasıl etkilediğine odaklanmıştır.
WİNNİCOTT'IN KURAMINDA OYUN
Yaşam oyunla başlar. Bebekleriyle oynayabileceğini, onu büyütebileceklerini hayal edebilen kadınla erkek birbirleriyle oynarken bir bebek dünyaya getirirler. Bu hem bir oyundur hem de gerçeğin ta kendisi.