• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Psikanalitik Kuram

PSİKOTERAPİDEKİ SÜRPRİZ NESNE: HEDİYE

PSİKOTERAPİDEKİ SÜRPRİZ NESNE: HEDİYE Hastalar hediyeleri yüzeyde şükran, değer verme, düşünceli olma gibi olumlu duygular ile vermek isterler.

Devamı...

PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİ

PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİ BU yazıda psikanalitik psikoterapi üç öğe üzerinden ele alınmaktadır. Bunlardan ilki çerçeve, ikincisi hasta, üçüncüsü terapisttir.

Devamı...

ANALİZ EDİLEBİLİRLİK

ANALİZ EDİLEBİLİRLİK Bir analizde olumsuzluklar, sorunlar, aksamalar, hatalar, çatışmalar olacaktır. Freud’un vurguladığı gibi bunlar, sürekliliği ve derinliği bozmadığı sürece geliştiricidirler.

Devamı...

HANNA SEGAL (1918-2011)

HANNA SEGAL (1918-2011) Önde gelen Klein'cı psikanalistlerdendir.

Devamı...

AKTARIM

AKTARIM Aktarım psikanaliz içinde gelişen ve yıllar içinde değişen bir kavram olmuştur.

Devamı...

FREUD YAZININDA KAYGI KAVRAMININ EVRİMİ

FREUD YAZININDA KAYGI KAVRAMININ EVRİMİ Freud’un kaygı üzerine görüşleri tarihsel olarak üç ana aşama sonucunda gelişmiştir.

Devamı...

PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİDE BAŞLANGIÇ VE HASTA İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK

PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİDE BAŞLANGIÇ VE HASTA İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK Psikanalitik yönelimli psikoterapide hastaya yaklaşım, diğer tıp alanlarında ve psikoterapilerde hastanın sorunlarına yaklaşımdan farklıdır. Bu makalede Prof Dr Vamık Volkan'ın bu konudaki yaklaşımını bulabilirsiniz.

Devamı...

ELLA FREEMAN SHARPE (1875-1947)

ELLA FREEMAN SHARPE (1875-1947) Yaratacılık, psikanaliz tekniği ve düş analizi üzerine çalışmıştır.

Devamı...

RUHSAL DÜNYANIN "NESNE"LERİ

RUHSAL DÜNYANIN Psikanalizde şimdiye kadar tanımlanmış birçok farklı nesne vardır. Bu makalede, bu nesnelerin tanımlarını bulacaksınız.

Devamı...

NESNE (OBJECT) İLİŞKİLERİ KURAMI

NESNE (OBJECT) İLİŞKİLERİ KURAMI Nesne ilişkileri; yaşamın erken dönemindeki ikili ilişkilerin içselleştirilmesini, yapılanmasını ve klinikte yeniden etkinleşmesini ruhsallığın merkezine oturtur. Bu süreçleri açıklamaya çalışır.

Devamı...

TOTEM, YAS VE GÖBEKLİTEPE

TOTEM, YAS VE GÖBEKLİTEPE Totem ve Tabu, vahşilerin yaşamları ve çocukluk nevrozu ile olan bağlantıları hakkındaydı. Ayrıca Freud’un yasla ilgili düşüncelerini de içeriyordu. Göbekli Tepe'deki son arkeolojik bulgular bize Taş Devri'ndeki insanların kutsal alanlarını 11.000 yıl önc

Devamı...

KLEİN’DA NESNE KAVRAMI

KLEİN’DA NESNE KAVRAMI Klein, iç dünyanın tümünün, hayatın ilk günlerinden beri gelişen birden çok içselleştirmeden veya içsel nesnelerden inşa edildiğini öne sürdü.

Devamı...