• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Tüm Kategoriler

NESNE (OBJECT) İLİŞKİLERİ KURAMI

NESNE (OBJECT) İLİŞKİLERİ KURAMI Nesne ilişkileri; yaşamın erken dönemindeki ikili ilişkilerin içselleştirilmesini, yapılanmasını ve klinikte yeniden etkinleşmesini ruhsallığın merkezine oturtur. Bu süreçleri açıklamaya çalışır.

Devamı...

TOTEM, YAS VE GÖBEKLİTEPE

TOTEM, YAS VE GÖBEKLİTEPE Totem ve Tabu, vahşilerin yaşamları ve çocukluk nevrozu ile olan bağlantıları hakkındaydı. Ayrıca Freud’un yasla ilgili düşüncelerini de içeriyordu. Göbekli Tepe'deki son arkeolojik bulgular bize Taş Devri'ndeki insanların kutsal alanlarını 11.000 yıl önc

Devamı...

GÜVENLİ BİR YER VAR MI ŞU DÜNYADA?

GÜVENLİ BİR YER VAR MI ŞU DÜNYADA? OBSESİF KOMPULSİF KONUMDA YAKINLIK VE MAHREMİYET Obsesif savunmalar ile güçlü bağları olan yakınlık, özel alan, mahremiyet ve dokunma konularına odaklanılmıştır.

Devamı...

BİR BAŞKADIR

BİR BAŞKADIR Bir Başkadır dizisi, Türk insanının kendisini anlatamaması, konuşamaması bırakın duygularını, günlük basit meselelerde bile kendisini ifade edememesi halini çok iyi bir gözlem ile yansıttığı için başarılı ve dikkat çekici.

Devamı...

WİNNİCOTT, DEPRESİF VE OBSESİF KONUM

WİNNİCOTT, DEPRESİF VE OBSESİF KONUM Winnicott, Normal Duygusal Gelişimde Depresif Konum başlıklı makalesinde depresif konumla ilgili önemli katkılarda bulunur.

Devamı...

KLEİN’DA NESNE KAVRAMI

KLEİN’DA NESNE KAVRAMI Klein, iç dünyanın tümünün, hayatın ilk günlerinden beri gelişen birden çok içselleştirmeden veya içsel nesnelerden inşa edildiğini öne sürdü.

Devamı...

GERİLEME (Regresyon)

GERİLEME (Regresyon) Psikanalitik tedavide, analitik durumun işlevlerinden birisi de gerileme olgusuna analitik ortam içinde izin verilmesi veya gerilemenin kolaylaştırılmasıdır.

Devamı...

FREUD’TA NESNE KAVRAMI

FREUD’TA NESNE KAVRAMI Freud nesneyi, "dürtünün ilişkili olduğu ya da aracılığıyla amacına ulaşabildiği şey" olarak kavramsallaştırmıştır.

Devamı...

SALGIN: OBSESİF KOMPULSİF KONUMA SALDIRI

SALGIN: OBSESİF KOMPULSİF KONUMA SALDIRI Bu yazıda, Freud’un Anımsama, Yineleme ve Derinlemesine Çalışma makalesine değinildikten sonra Kierkegaard’nun Tekerrür adlı kitabı aracılığıyla obsesif kompulsif konumun bazı özellikleri değerlendirilmiştir.

Devamı...

KLEİN'IN “YAS VE MANİK DEPRESİF DURUMLARLA İLİŞKİSİ” MAKALESİ

KLEİN'IN “YAS VE MANİK DEPRESİF DURUMLARLA İLİŞKİSİ” MAKALESİ Klein'ın “Yas ve Manik Depresif Durumlarla İlişkisi” makalesindeki kendilik ve nesne ilişkileri değerlendirilmiştir.

Devamı...

DÜRTÜLER

DÜRTÜLER İçgüdülerin kişiye özgü davranışlara dönüşen türevlerine dürtü denir. Dürtüler, benliğin devreye girmesiyle farklılaşır ve kişisel geçmişin izlerini taşırlar.

Devamı...

NESNE TASARIMININ ÖZELLİKLERİ

NESNE TASARIMININ ÖZELLİKLERİ Nesneyi bir nesnenin zihinsel tasarımı anlamında kullanan analistlerin nesne ile ilgili olarak hemfikir olduğu durumlar özetlenmiştir.

Devamı...