• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Tüm Kategoriler

“BEN OLMA” HALİ HAM İKEN

“BEN OLMA” HALİ HAM İKEN Winnicott’un BEN OLMA'NIN ham olduğu anla ilgili düşünceleri ‘Sum, I AM’ (1968) makalesinde özetlenmiştir. Bu yazıda özellikle benliğe yapılan eklemelerin, çıkarmaların ve bölmelerin BEN OLMA halinin gelişimini nasıl etkilediğine odaklanmıştır.

Devamı...

PARANOİD-ŞİZOİD KONUM

PARANOİD-ŞİZOİD KONUM 'Paranoid-şizoid konum' terimi, Klein'ın bir bebeğin yaşamının ilk aylarının karakteristiği olduğunu ve yaşamda az ya da çok devam ettiğini düşündüğü kaygılar, savunmalar ve iç ve dış nesne ilişkileri kümesini ifade eder.

Devamı...

WİNNİCOTT'IN KURAMINDA OYUN

WİNNİCOTT'IN KURAMINDA OYUN Yaşam oyunla başlar. Bebekleriyle oynayabileceğini, onu büyütebileceklerini hayal edebilen kadınla erkek birbirleriyle oynarken bir bebek dünyaya getirirler. Bu hem bir oyundur hem de gerçeğin ta kendisi.

Devamı...

HİSTERİK YAPILANMANIN PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ

HİSTERİK YAPILANMANIN PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ Histerik yapılanma ödipal dönem sorunlarının izlerini taşır. Bu dönemde çocuk karşı cinsiyetteki ebeveynine aşık olur ve hemcinsi olan ebeveyni ile rekabete girer.

Devamı...

HİSTERİK NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI

HİSTERİK NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI Üstbenlik ensest yasağını oturtamamış, sorunu disosiye ederek görmezden gelmiştir. Böyle bir çözüm sınır koyma ve bastırma gücünü ellerinden alır.

Devamı...

DEPRESİF NEVROZDA BENCİLLİK SORUNU

DEPRESİF NEVROZDA BENCİLLİK SORUNU Özgüveni, değerlilik hissini ve benliği besleyen kaynaklardan ilki ihtiyaçların karşılanmasıdır. Depresif kişilerde, olağan kişisel ihtiyaçların karşılanması üstbenlikleri tarafından bencillik olarak yorumlanır.

Devamı...

KENDİNİ KORUMA, DÜŞÜNME VE KENDİNE BAKMA YETİSİ

KENDİNİ KORUMA, DÜŞÜNME VE KENDİNE BAKMA YETİSİ Oral dönem, tüm memeli hayvanlarda, yaşamın ilk döneminde annenin yavrusunu beslediği, koruduğu ve büyüttüğü dönemdir. İnsan yavrusu oral dönemde ruhsallığının temellerini atarken annesinin tasarımını, annesinin sütünü emer gibi içine alır.

Devamı...

SAHTELİK

SAHTELİK Bencilliğin bir alt kademesinde daha ağır bir durum olan sahte hissetmek vardır. Depresif bir anne ile ilişkisinde annesi duygularına ayna olamayınca bebek kendisini gerçek hissedemez.

Devamı...

OTOEROTİZM

OTOEROTİZM Otoerotizm Freud’un libidinal gelişim sürecinde tanımladığı bir aşamadır. Otoerotik etkinlik ise özel bir cinsel eylem ve doyum yoludur.

Devamı...

BENLİK (EGO) NEDİR? İŞLEVLERİ NELERDİR?

BENLİK (EGO) NEDİR? İŞLEVLERİ NELERDİR? Benlik; altbenlik-benlik-üstbenlikten oluşan üçlü ruhsal yapılanmanın tutarlılığı sağlamaya çalışan yönlendirici parçasıdır.

Devamı...

PSİKANALİZİN GELİŞİMİ - FREUD DÖNEMİ 1

PSİKANALİZİN GELİŞİMİ - FREUD DÖNEMİ 1 1. DÖNEM: BEYİNDEN ZİHNE GEÇİŞ

Devamı...

“VENEDİK TACİRİ”NDE TRAVMALAR, İNTİKAMLAR VE KİMLİKLER

 “VENEDİK TACİRİ”NDE TRAVMALAR, İNTİKAMLAR VE KİMLİKLER Venedik Tacirioyun olarak, Shakespeare’in ruhsal süreçlere yönelik duyarlılığını ve bunları söze döküş yeteneğini gözler önüne serer.

Devamı...