• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Psikanalitik Kuram

RÜYALAR

RÜYALAR Freud, rüyalar ile uyanıklıktaki yaşamın psikolojisi arasında bir bağ kurdu ve rüyalara yeni bir anlam kazandırdı. 1900’de “Rüyaların Yorumu”nu yayınladı.

Devamı...

SAPLANMA (Fixation)

SAPLANMA (Fixation) Freud saplanmayı; travma, gerileme, bastırma ve yatkınlık kavramları ile bağlantılı olarak anlatmıştır.

Devamı...

BENLİĞİN PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ

BENLİĞİN PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ Benliğin psikoseksüel gelişimini öğrenmek psikanalitik kuramı anlamak için yararlı kalıplar sunar.

Devamı...

NESNE

NESNE Nesne; dış gerçeklikte bir kişi ya da bir eşyayı ya da kendiliğin dışındaki içsel tasarımları tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. İçsel nesnenin dışsal nesne ile bağlantısı ve etkileşimi sürebilir. Somut içsel nesne gelişim sırasında soyutlaşır.

Devamı...

KENDİLİK

KENDİLİK Freud ve birçok analist, yazılarında kendilik (Selbst) ve ego (das Ich) terimlerini esnek bir şekilde kullanmış, tam olarak ayrım yapmamıştır. Benlikten farklı olarak kendilik kavramı, yavaş yavaş gelişmiş, benliğin kendilikten ayrı bir kavram olarak tanı

Devamı...

ÜSTBENLİK

ÜSTBENLİK Freud ilk önce üstbenliğin ebeveyn otoritesinin içselleştirilmesi ile oluştuğunu saptamıştır.

Devamı...

ÇATIŞMA

ÇATIŞMA Çatışma alanı, dış gerçeklik ve sosyal yaşamdan başlayarak bilinçdışının derinlerine doğru kayabilir. Freud, zaman içinde nevrotik belirtilerin ortaya çıkmasında ruhsal çatışmaların etkisini saptamıştır.

Devamı...

ÇİFTE DEĞERLİLİK (Ambivalans)

ÇİFTE DEĞERLİLİK (Ambivalans) Çifte değerlilik, zıt duyguların aynı anda aynı nesneye karşı hissedilmesidir.

Devamı...

GERÇEĞİ DEĞERLENDİRME YETİSİ

GERÇEĞİ DEĞERLENDİRME YETİSİ Freud; önceleri savunmaların, gerçeklikte yaşanan deneyimin (ebeveynin tacizi) anısına ve duygulanımına yönelik olduğunu düşündü.

Devamı...

BİLİNÇDIŞININ İZLERİ

BİLİNÇDIŞININ İZLERİ Bilinçdışının izlerini taşıyan düşünce, duygu ve anılar ile ilgili bize bilgi veren öğeler şöyledir.

Devamı...

BİLİNÇDIŞI

BİLİNÇDIŞI Freud, belirtilerin bilinçdışındaki izlerini gözlemledi. Daha sonra düşlerin yorumu ile bilinçdışının gücünün ve etkisinin tüm insanlar için geçerli olduğunu ortaya çıkardı.

Devamı...

BİLİNÇDIŞI FANTEZİ

BİLİNÇDIŞI FANTEZİ Çocuk, ödipal dönem bitip bastırma egemen olunca düşlemleri bilinçdışında kalmış olur.

Devamı...