• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

DÜŞTE KENDİLİK VE NESNE

DÜŞTE KENDİLİK VE NESNE

Kendilik temsili ile ilgili sorunlar, parçalanmış bedenler ve bedensel yapı değişiklikleri ile ya da kişinin kendisini temsil eden ev gibi yapıların yıkık dökük olması ile simgelenebilir. Kendilik ve nesne parçaları ile ilgili düşlerde ya tek bir sahne vardır ya da çok kısa bir öykü mevcuttur.

Düş sırasında farklı karakterlerin ortaya çıkması ve bunun bir öykü yaratması, kişinin bilinçdışı düşlemini yansıtabilir. Bu düşlemde anne-baba imgelerinin yerine karakterler geçmiş olabilir. Bununla beraber düşteki karakterler kişinin farklı kendilik temsillerini simgeliyor olabilirler. Farklı kendilik temsilleri arasındaki çatışmalar, kendilik temsilindeki deği- şimler, canlanmalar ya da yitimler, kendiliğin korunmasına yönelik kaygılar düşe yansıyabilir. Düş yorumu ile kendilik üzerinde çalışılabilir ve kendilik yeniden yapılanabilir.

Nesne temsilindeki sorunlar çevresel durumlarla, dünyada bir felaket olması, yağmur yağması, çevrenin soğuk ve dondu- rucu olması vb. temalarla ifade edilebilir. Bu durumda düşü gören kişi ve çevresi arasındaki etkileşim, çocuk ve ebeveyni arasındaki erken dönemdeki bakım alma etkileşiminin çalı- şılmasına olanak tanıyabilir.

Nesne kaybının yarattığı etkiler düşler üzerinden çalışılabi- lir. Gerçek dünyada kişi yaşamını etkilenmeden sürdürüyor gözükse de iç dünyasındaki yası ve duyguları düşlerine yansı- yabilir. Yas sürecinin aşamaları ve işleyişi düşlerde kendisini açıkça gösterebilir.