• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

10. BURSA PSİKOTERAPİ GÜNLERİ

10. BURSA PSİKOTERAPİ GÜNLERİ

İzmir Odağ Psikanaliz ve Psikoterapi Derneği

10. Bursa Psikoterapi Günleri
BURDA BİR KÖY VAR UZAKTA...
3.10.2021 - Çevrimiçi Etkinlik
 

PROGRAM

10.00-11.10 Açılış Konuşması ve I. Oturum

"Kasabanın ruhu, eve dönüş..."
Cengiz Albayrak
Oturum Başkanı Can Yavaşcaoğlu

11.10-11.20 Ara

11.20-12.30 II. Oturum
"Ruhun Kırsalı"
İshak Sayğılı
Oturum Başkanı Selin Demet

12.30-12.40 Ara

12.40-13.50 III. Oturum
"Yediçınar Yaylası: Yalnızlığın Yuvası"
Alper Bayrak
Oturum Başkanı

13.50-14.00 Ara

14.00-15.10 IV. Oturum
"Yer Demir Gök Bakır Köylü Huzursuz"
Ali Algın Köşkdere
Oturum Başkanı Birgül Aydın

Kayıt Ücreti: 60 tl

Üniversite Öğrencileri 40 tl.

 

KONUŞMA ÖZETLERİ

 

10.00-10.50 “Türkiye'de Toplumsal Dönüşüme Kır-Kent Ekseninden bir Bakış”
Deniz Yükseker

 

20. yüzyılda Türkiye'de toplumsal değişimin en önemli unsurlarından birisi göçtür. Yüzyıl ortasında nüfusun büyük çoğunluğu köylerde yaşarken, 21. yüzyıla gelindiğinde kır-kent nüfusu tersine dönmüştür. Kırdan kente göç sürecinde, birçok toplumsal dönüşüm de yaşanmıştır. Geleneksel köylülük çözülürken, hem kentlerde hem köylerde kapitalist piyasa ilişkilerine eklemlenen bir nüfus oluşmuştur. Konuşmada bu süreçten kısaca bahsederek, köylülük ve kentlilik ile ilgili bazı gözlemler aktaracağım.

11.00-11.50 "Kasabanın Ruhu, Eve Dönüş..."
Cengiz Albayrak

Kasaba henüz kırsal özelliklerini yitirmediği için şehir değildir. Fakat belirli bir oranda sanayi ve ticaret faaliyetlerine sahip olduğu için de köy olarak adlandırılamaz. Bir deyişle ne köydür ne şehirdir ya da hem şehirdir hem köydür. Bu arada kalmışlık kasaba insanı için de çelişkiler barındırır. Büyük şehirlere gidenlerin aklının kaldığı, eve dönüş hayalleri kurduğu, kalanlar içinse gitmenin içlerinde ukte olduğu bir çelişki.  Fairbairn "olgun olmayan bağımlılık" ile yoksullaştıran bir kaynaşmadan, "olgun olmayan bağımsızlık" ile maceraperest bir kararla ayrılıp sonra geri gelenlerden ve bağımsız olabilmek için başkalarına az da olsa ihtiyaç duyduğumuzu kabul etmemizi gerektiren "olgun bagimlılık" tan bahseder. Bu konuşmada kasaba yaşantısı, ayrılma ve geri dönüş konuları ele alınacaktır.

12.00-12.50 "Ruhun Kırsalı"
İshak Sayğılı

Aristoteles insanı, doğası gereği politik bir hayvan olarak tanımlarken politikayı da şehir hayatına ait bir alan olarak görmekteydi. Oysa şimdiye kadar yaşamış tüm Homo Sapiens kendi tarihinin %99’unu şehir öncesi düzenlerde avcı-derleyici olarak sürdürmüştür ve şimdiye kadar yaşadığı varsayılan insan nüfusunun %90’ı tarım devrimi öncesinde yaşamıştır. Dolayısıyla insanın doğasını şehirli ilan etmek kır-kent ilişkisinde de bir bozulma olarak kendini gösterecektir. Platon insan ruhuna en uygun şehri tasarlamaya uğraşırken onun ruhunun kırsal ile olan ilişkisini görmezden gelmiştir. Bu konuşma kırsal yaşam deneyimi ve insan ruhsallığı arasındaki ilişkiye dair bir inceleme sunmayı amaçlamaktadır.

13.00-13.50 "Yediçınar Yaylası: Yalnızlığın Yuvası"
Alper Bayrak

Edebiyatımızın usta yazarı Kemal Tahir'in kaleminden çıkan Yediçınar Yaylası, Köyün Kamburu ve Büyük Mal romanları, Osmanlı'nın son zamanlarından Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar geçen bir süreçte Anadolu kırsalına odaklanmıştır. Muhteşem bir dil, güçlü karakterler ve özenli bir dikkatle örülen eser gerek toplumsal yapı gerek ruhsal özellikleriyle kuşatılan insanın ve yörenin yalnızlığını vurgular. Ben de konuşmamda, güçlü bir şekilde betimlenmiş bu örgüden yararlanarak eseri anlamaya ve çatışmalı bazı alanlara odaklanmaya çalışacağım.

14.00-14.50 "Yer Demir Gök Bakır Köylü Huzursuz"
Ali Algın Köşkdere

Yer Demir Gök Bakır'da Yaşar Kemal insan ruhsallığının derinlerine inmiş sonra bir başyapıtı gün yüzüne çıkarmıştır. Çıkışsız bir toplulukta kendilik ve nesne ilişkilerinin, narsisizmin ve büyüsel düşüncenin dinamiklerini bir romanla ama hayran bırakan bir gerçekçilikle ortaya koymuştur. Ne yazık ki bu dinamiklerin tümü bugün için canlı bir biçimde yaşamımızın içindedirler. Bunları irdeleyerek insanın, yeri demir göğü bakır haline getirmeyi nasıl başardığını araştıracağım.

 

Kayıt için izmirodagdernegi@izmirodag.com e-posta adresine yazınız.