• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİLER: TEMEL KAVRAMLAR, KURAMLAR VE YÖNTEMLER

PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİLER: TEMEL KAVRAMLAR, KURAMLAR VE YÖNTEMLER

HAZIRLAYAN: TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİLER BİLİMSEL ÇALIŞMA BİRİMİ

EDİTÖR: ALİ ALGIN KÖŞKDERE

EDİTÖR YARDIMCILARI:

AYÇA GÜRDAL KÜEY MİNE ÖZMEN TALAT PARMAN NİLGÜN TAŞKINTUNA RAŞİT TÜKEL

Psikanaliz ve psikanalitik psikoterapiler son on yılda ülkemizde önemli gelişmeler kaydetti. Psikanaliz hızla kurumsallaşıyor ve ülkemizdeki psikanalist sayısı her geçen gün artıyor. Bu süreçte birçok kitap çevirisi yapıldı ve psikanalizi tanıtan ve anlatan kitaplar yayınlandı. İstanbul Psikanaliz Derneği, İstanbul Psikanaliz Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Derneği, Halime Odağ Vakfı, Bağlam Yayınları, Metis Yayınları gibi kurumlar, Freud'un eserlerinin çevirilerini yapan yayınevleri, psikanaliz ve psikanalitik psikoterapi için birçok kaynak eser sundular, sunmaya devam etmekteler. Ama hala bu alanda eksiğimiz çok fazla.

Psikanaliz ve psikanalitik psikoterapi, bir psikiyatristin klinik pratiğinde önemli katkıları olabilecek psikoterapi yöntemleridir. Hastanın iç dünyasının ve davranışlarının anlaşılmasında, dolayısıyla tanısının konulmasında ve tedavi sürecinde psikiyatriste sağladıkları avantajlar çok fazladır. Asistanlığım sırasında hem merak ederek hem de mesleğim için yararlı olacağına inanarak yöneldiğim psikanaliz, daha sonra klinik çalışmamda beklediğimden çok daha büyük bir katkı sağladı. Tahmin ettiğimden daha fazla yararlandığım bu alandan diğer meslektaşlarımın ve psikiyatri asistanlarının da yararlanmasını istemekteyim. Bu alandaki eğitim çalışmaları her geçen gün artmasına rağmen hala olması gerekenin gerisinde. Türkiye Psikiyatri Derneği de bu alandaki eksiklikleri gidermek için son yıllarda ciddi çalışmalar başlattı, psikoterapi alanında eğitim programları düzenledi. Fakat psikanaliz diğer psikoterapi yöntemlerinden farklı ve uzun bir eğitim süreci gerektirdiğinden, psikanaliz eğitimi vermek Türkiye Psikiyatri Derneği gibi bir kurum için mümkün değil.

Bu kitap, Türkiye Psikiyatri Derneği Psikanalitik Psikoterapiler Bilimsel çalışma Birimi üyelerinin değerli katkılarıyla hazırlandı. ülkemizde psikanaliz uygulamasının gelişmesinde emeği olan, birimimize üye olmayan bazı bilim insanları da desteklerini esirgemediler, çalışmamıza katıldılar. Amacımız bu alanda eğitim alacaklara, bu alana ilgi duyanlara bir kaynak yapıt sunmaktır. Kitapta bu alanla ilgili birçok konunun ele alındığını göreceksiniz. Psikanalitik psikoterapilere genel bir bakışla birlikte, yeni başlayanların merak edebilecekleri, ilk aşamada bilinmesi gerekenleri toparlayan bir eser gün yüzüne çıktı. Elinizdeki kitabın, bu yönüyle yeni başlayanlar için öğrenmede kolaylık sağlayacağını ve bir dil birliği oluşturacağını düşünüyorum.

Kitap hazırlanırken Türkiye Psikiyatri Derneği’nin asistan eğitimi için oluşturduğu amaçlar ve ilkeler esas alındı. özellikle psikanalitik psikoterapi alanında bilgi sahibi olmak isteyen psikiyatri asistanlarına yönelik olarak hazırlanan bu kitap, çalışma birimimizin planladığı eğitim programlarının da ilk adımıdır. önümüzdeki günlerde derneğimizin uygulamaya koyacağı eğitim programlarında asistanlarımıza ve eğiticilere yardımcı olacak, kılavuzluk edecektir. Bu eğitim programları ile ancak psikanalizin ve psikanalitik psikoterapinin tanıtılması, pratiğinin gösterilmesi ve temel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır. çünkü hem psikanaliz hem psikanalitik psikoterapi yapabilir hale gelmek için psikanalizden geçmek, kuramsal bilgiye hâkim olmak ve birebir süpervizyon çalışması yapmak şarttır. Bu üç aşamadan geçilmediğinde “psikanalitik” bir psikoterapi uygulamaya koymak mümkün değildir. Bu aşamalardaki –hatta bu aşamalara psikanaliz eğitimi bittikten sonra yapılacak akran süpervizyonu da eklenebilir- eksiklikler; psikoterapi uygulamasını güdükleştirecek, yüzeyselleştirecek ve entelektüel bir uğraşa dönüştürecektir.

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kuruluna, Psikanalitik Psikoterapiler Bilimsel çalışma Biriminin tüm üyelerine, bu çalışmanın ortaya çıkmasında gösterdikleri çabalar ve destekler için çok teşekkür ederim. Bu kadar geniş çaplı bir eser ancak böyle uyumlu çalışan bir topluluk tarafından ortaya çıkarılabilirdi. Bu açıdan bilimsel çalışma birimimizin örnek bir yapıt ve örnek bir çalışma ortaya çıkardığına inanıyorum.

Psikanalitik Psikoterapiler Bilimsel çalışma Birimimizin koordinatörü ve editör yardımcısı Nilgün Taşkıntuna, editör yardımcıları Ayça Gürdal Küey, Mine özmen, Raşit Tükel ve Talat Parman titizlikle çalıştılar ve çok emek harcadılar. Deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmaktan hiçbir zaman kaçınmamaları, daha iyi ve daha yararlı bir yayın ortaya koymak için fedakârca çalışmaları ile tüm psikiyatri camiasına ve psikiyatri asistanlarına örnek olduklarına inanıyor, hepsine çok teşekkür ediyorum.

Son olarak psikanalizin yaygınlaşmasında emeği geçen Ulviye Etaner, Leyla Zileli, Orhan öztürk, Vamık Volkan, Celal Odağ gibi öncü hocalarımıza, psikanaliz derneklerinin oluşmasında ve psikanaliz uygulamasının yaygınlaşmasında emeği geçen psikanalistlere şimdiye kadar yaptıkları tüm çalışmalar için hepimizin minnettar olduğumuzu da belirtmek isterim.

Dr. Ali Algın Köşkdere
Eylül 2011

 

Sipariş için burayı tıklayınız.